Какво не трябва да правим ако сме загубили ценна информация

Какво не трябва да правим ако сме загубили ценна информация

Ако вие току що сте забелязали че сте изгубили важни данни, то най вероятно се намирате под силен стрес. В такова състояние е лесно да се предприемат прибързани и често грешни действия, които може силно да затруднят процеса на възстановяване. Изключително важно при възникване на неизправност е правилната реакция и предотвратяване на допълнителни повреди! Почти винаги некомпетентното вмешателство води до усложнение и оскъпяване на услугата, а в повечето случай прави самото възстановяване невъзможно!

По-долу ще се опитаме да ви  разясним какво НЕ трябва да правите. Помнете че  най-доброто което можете да направите в подобен случай е своевременно да се обърнете към нас за помощ!

  • Не инсталирайте софтуер за възстановяване върху повреден диск, или диск с изтрита информация  Никога не инсталирайте софтуери за възстановяване върху повреден диск или масив с изтрита информация! Всяка една операция свързана с запис по устройството намалява до минимум шансовете за успешно извличане на информацията от него.
  • Не отваряйте вашият диск  Дисковете компоненти(глави, плочи) оперират в изключително чиста среда. Попадането на външни елементи като прах, отпечатъци от пръсти и т.н. неминуемо водят до унищожаване на магнитното покритие. Което означава в повечето случай пълна загуба на информация.
  • Не подменяте електрониката В електрониката се съдържа уникална част от firmware на дисковете. Подменяйки електрониката вие може неволно да унищожите както служебната информация в нея, така и тази записана на плочите, а в не редки случаи да изгорите и комутатора на главите. Всичко това ще оскъпи много процеса на възстановяване.
  • Не използвайте програми за възстановяване на данни върху повреден HDD Ако сте установили че вашето устройство(диск) издава нетипични звуци или има множество бад сектори не се опитвайте да го “лекувате” със софтуери изтеглени от интернет. Освен че тези софтуери могат да съдържат зловреден код и променят информацията по диска те не правят разлика между логически и физически лоши сектори. Ако проблемът е физически с глави или плочи(повърхност), то последиците ще са катастрофални и информацията ще бъде безвъзвратно изгубена.
  • Не използвайте вградените програми за проверка на структурата  – CHKDSK или SCANDISK  Ако при работа сте получили BSoD или компютъра ви се е рестартирал сам, не използвайте програмите за автоматична поправка на файловата система CHKDSK или SCANDISK. Откажете се от тяхното пускане чрез натискане на ESC или чрез избиране на друга опция в менюто на началния екран. Програми от този тип могат само да направят нещата по-сложни за възстановяване. Ако все пак подобна функция се е пуснала не я прекъсвайте, изчакайте нейното приключване.
  • Не оставяйте диска(компютъра/сървъра) да работи! По възможност веднага го изключете. Ако сте установили че от диска или от сървъра ви липсват важни файлове, то незабавно прекратете работата си и угасете компютъра. Когато операционната система изтрива файл той на практика все още се намира върху твърдия диск и все още може да бъде възстановен ако не бъде презаписан от друга информация. Помнете никога НЕ дърпайте директно захранващия кабел! Винаги използвайте функциите на ОС за да го загасите.
  • Не заменяйте повредени дискове в RAID с други, които преди това са били част от други масиви преди да сте ги нулирали. Това може да доведе до объркване в начина на работата на RAID контролера и в процеса на rebuild да бъде използвана информацията от новодобавения диск.
  • Не сменяйте в масив по няколко диска едновремнно, винаги изчаквайте завършването на процеса на rebuild, преди да смените следващ диск.
  • Не сменяйте местата на твърдите дискове в масива Не всички RAID контролери са smart. Разменяйки местата на дисковете вие може да предизвикате разместване в подреждането на блоковете.
  • Не изключвайте захранването на работещи масиви. Ако това все пак се е случило и след повторното пускане нямате достъп до вашата информация не пускайте програми за възстановяване върху масива
  • Не rebuild-вайте масиви ако те са със статус failed Ако вашият масив е със статус failed, то от него са отпаднали повече от допустимия брой дискове без които той може да работи. Не знаейки причината за отпадането и реда им на отпадане вие ще презапишете информацията на всички дискове членове на масива.
  • Не закачайте дискове от един масив на различени типове контролери. Ако вашият RAID контролер или дъно с вграден RAID контролер е дефектирало не закачайте и не инициализирайте масива си на друг модел/тип контролер. Различните марки и модели контролери използват различни схеми на работа backward, forward, dynamic, delayed…. Инициализацията с грешен контролер ще презапише информацията на всички дискове!

DataRecovery.BG

Comments are closed.

 • Възстановяване на данни