Какви са шансовете за успешно възстановяване

Какви са шансовете за успешно възстановяване

Всеки път обръщайки се към нас за помощ клиентите ни ни питат: Какви са шансовете за успешно възстановяване?

За да се отговори на този въпрос е нужно първо да се направи диагностика. Описвайки ситуацията по телефона, по електронна поща или по skype клиентите не винаги обръщат внимание на някои детайли, които могат значително да повлияят  на вероятността за успех. Не винаги тези детайли могат да се забележат лесно, без помощта на специализирана апаратура и познания в областта. Ето защо ние не можем да кажем каква е вероятността за успешно възстановяване преди извършването на диагностиката!

Все пак можем да обобщим какви фактори влияят на шансовете за успех и на цената за услугата.

Първият фактор – своевременно да потърсите помощ и да се свържете с нас при възникване на ситуация свързана със загуба на информация. Ако се свържете с нас веднага, вероятността ще бъде много по-висока. Опитите да се справите с проблема сами могат да имат катастрофални последици. Преди да се предприемат каквито и да е действия, ние ви препоръчваме да прочетете “Какво трябва да правим ако сме загубили ценна информация” и “Какво не трябва да правим ако сме загубили ценна информация“.

При механични неизправности в носителя възстановяването на данни е много по-трудно.

Когато става дума за твърди дискове (HDD) проблемите най-често са свързани с повреди по плочите, неизправност в двигателя или повреда в блока на магнитните глави. Често проблемите с контролера и firmware също усложняват задачата по възстановяване. Ако имате проблем подобен на някои от изброените, това не означава, че данните ви са загубени завинаги. Все пак е възможно разходите за услугата възстановяване на данни да се увеличат значително.

Неизправностите при флаш устройствата обикновено за свързани с необходимост от отпояване и изчитане на специализиран програматор на всяка една NAND(флаш памет). При SSD дисковете броя на тези NAND памети е по голям и това се отразява на цената за възстановяване.

Логическото” възстановяване при изправен носител обикновено е по-лесно, но дори и в този случай проблеми не са изключени. Стандартните технологии за възстановяване предполагат че при такъв вид повреда “служебната” информацията описваща структурата във файловата система все още се намира на носителя. Използването на тази информация, детайлните познания за вътрешната структура на файловите системи, специализирани софтуери и разбира се дългогодишният опит ни дават възможност да възстановим загубената информация. Важно е да се знае че при неправилни действия шансът за извличане на информацията драстично намалява.

Като последно, но може би и най-важно условие за възстановяване на загубената информация са Вашите действия след установяването на проблема. Непохватни опити за решаване на възникнала неизправност могат да повлияят неблагоприятно на сложността и шанса за успех, свеждайки го практически до нула. В частност опитите за отваряне на корпуса на диск могат да доведат до възникването на множество проблеми, като повреда в магнитните глави или плочите. Цената за услугата в този случай ще се увеличи многократно, и е трудно да се говори за пълно възстановяване на информацията.

DataRecovery.BG

Comments are closed.

  • Възстановяване на данни