От трудно – по трудно

  • Views 1922
  • Rating 12345

  До какво води неправилната диагностика, или как можем да загубим всичко заради едно необмислено действие ….

Получихме запитване дали може да се възстанови информация от външен диск USB 3.0 WD Elements. Както винаги в такива случаи отговор можем да даден само след извършване на диагностика.
По думите на клиента диска е пълен на 90%, след включване диска работи 20-30 секунди след което изчезва от операционната система. Включван е на различни компютри и USB портове, но поведението му се е запазило. В последствие диска е quick formated и е пускана програма за възстановяване, която не е могла да сканира диска защото той е продължил да се разкача от интерфейса. От файловете в диска са нужни само две директории.
И така получихме въпросният диск за възстановяване:

Datarecovery.bg

WD Elements

Стандартно за тези дискове те са само с USB интерфейс.

USB 3.0

USB 3.0

За да се работи с подобни дискове е необходимо да се извършат ред манипулации, както софтуерни така и хардуерни. Нужда от тях е обоснована от това че USB<>SATA контролера не отработва коректно лошите сектори и при попадане на такъв контролера “увисва”.
Конкретния модел диск WDC WD5000BMVW-11AJGS3. Пълноразмерен диск 9mm с вътрешно обозначение по WD FBLite 2.5″.  и с конфигурация
Head number    …………………….. : 4
Used Heads    ………………………. : 2
Disabled heads      ………………… : Yes
MAP     ……………………………. : 1,3
Като допълнение диска е с включен SED, което блокира работата със служебната зона.
И така първото нещо с което се заехме е модифицирането на диска от USB към SATA. След пачване на фирмуера достъп до служебната зона бе получен, а след обстойното му проверка се оказа първо че глава с номер 3 генерира много грешки. Има дефекти в съдържанието на служебната зона намиращо се по нея и както финален щрих достъпът по LBA е изключително бавен и на практика невъзможен. Това ни принуди да направим още допълнително мофициране на фирмуера за да се забрани на диска работата в служебната зона с тази глава, както и да се “опрости” работата на диска с проблемните сектори.
Звучи доста сложно, но сложното тепърва предстоеше, защото в следствие на quick format-а който е направен вместо да се получи веднага достъп до $MFT и да се съхрани нужната информация на диска тепърва трябваше да се направи посекторно копие. Самото копие реално отне почти 5 дни.
Последва анализ на получения първоначален образ целта на който бе да се получи структурата на диска преди форматирането. На финалната права се наложи да се направи “допълване” на образа на диска само за нужните файлове, но с параметри за четене които позволяващи неколкократно препрочитане на дефектните зони с цел получаване на максимално пълен образ.

В заключение историята завърши с “happy end” след повече от 7 дни на копиране информацията от диска е извадена.


Tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Възстановяване на данни