Всеки път обръщайки се към нас за помощ клиентите ни ни питат: Какви са шансовете за успешно възстановяване?

За да се отговори на този въпрос е нужно първо да се направи диагностика. Описвайки ситуацията по телефона или електронна поща клиентите не винаги обръщат внимание на някои детайли, които могат значително да повлияят на вероятността за успех. Ето защо ние не можем да кажем каква е вероятността за успешно възстановяване преди извършването на диагностиката!

Накратко можем да обобщим какви фактори влияят на шансовете за успех и на цената за услугата.

Първият фактор – своевременно да потърсите помощ и да се свържете с нас при възникване на ситуация свързана със загуба на информация. Опитите да се справите с проблема сами могат да имат катастрофални последици. Препоръчваме ви да прочетете “Какво трябва да правим ако сме загубили ценна информация” , “Какво не трябва да правим ако сме загубили ценна информация” и “Какво не трябва да правим ако имаме повреден RAID масив“.

При механични неизправности в носителя възстановяването на данни е много по-трудно. Когато става дума за твърди дискове (HDD) проблемите най-често са свързани с повреди по плочите, неизправност в двигателя или повреда в блока на магнитните глави. Често проблемите с контролера и firmware също усложняват допълнително задачата по възстановяване. Ако имате проблем подобен на някои от изброените, това не означава, че данните ви са загубени завинаги. В някои случаи е възможно разходите за услугата възстановяване на данни да се увеличат значително.

Неизправностите при флаш устройствата обикновено за свързани с необходимост от отпояване и изчитане на специализиран програматор на всяка една NAND(флаш памет). При SSD дисковете броя на тези NAND памети е по голям и това се отразява на цената за възстановяване.

Логическото възстановяване при изправен носител обикновено е по-лесно, но дори и в този случай проблеми не са изключени. Стандартните методи за възстановяване предполагат че при такъв вид повреда “служебната” информацията описваща структурата във файловата система все още се намира на носителя. Използването на тази информация, детайлните познания за вътрешната организация на файловите системи и разбира се дългогодишният опит ни дават възможност да се справяме успешно с тези задачи.

Като последно, но може би и най-важно условие за възстановяване на загубената информация са Вашите действия след установяването на проблема. Непохватни опити за решаване на възникнала неизправност могат да повлияят неблагоприятно на сложността и шанса за успех, свеждайки го практически до нула. В частност опитите за отваряне на корпуса на диск могат да предизвикат множество проблеми като повреда в магнитните глави или плочите. Цената за услугата в този случай ще се увеличи многократно, и е трудно да се говори за пълно възстановяване на информацията.

DataRecovery.BG