By Editor / HDDRecovery / 0 Comments

Възстановяване на информация от HDS728080PLAT20

Малко предисловие
Решихме да започнем тази поредица, за да можем да ви запознаем с някои интересни случаи в нашата практика свързани с възстановяване на информация от дискове постъпили в нашата лаборатория.

Постъпилият диск за възстановяване: HDS728080PLAT20 (80 GB, ATA, 2 MB cache) – доста стар “пациент”, от ерата когато PATA дисковете все още бяха доста актуални и широко разпространени. Произведен Декември 2005.

Възстановяване на информация от HDS728080PLAT20
Диск “пациент”

Оплакване : Не се открива от BIOS, нетипични звуци.

След направената щателна диагностика се установи че: електрониката (PCB) е изправна, а между капака и корпуса се наблюдава разрушение на уплътнението/често срещан дефект при HITACHI дисковете от този период в следствие на неправилна експлоатация/. Магнитните глави са унищожени заради навлизалия прах при експлоатацията, а магнитната повърхност изглежда незасегната.

Възстановяване на информация от HDS728080PLAT20
Дефект

Решението: Очевидно за извличане на информация ще бъде необходимо подмяната на неизправните магнитни глави със здрави.
Предизвикателството в случая бе намиране на подходящ работещ донор който да отговаря на нужните изисквания за съвместимост на блока магнитни глави.
Благодарение на голямата база от дискове с които разполагаме, това не се оказа проблем и ние успяхме да спестим времето и средствата нужни за купуването на донор(и) от чужбина.
След щателното отстраняване на замърсителите, подмяна на главите и малко модификация във фърмуера диска се разпозна като устройство. Цялата нужна информация бе свалена на 100% без нито един лош сектор.

Възстановяване на информация от HDS728080PLAT20
Резултат

DataRecovery.BG

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *