USB флаш, както и картите памет (MMC, CF, SD, MS, xD, SM, PC Card и др.) са придобили широка популярност, както сред производителите, така сред потребителите и практически присъстват в ежедневието на всеки съвременен човек. Те са малки, механично устойчиви, лесно преносими устройства за съхранение и пренос на информация, а липсата на подвижни части ги прави предпочитани пред флопи дисковите, CD/DVD и т.н.
USB флаш и почти всички карти с памет имат подобна структура. Те се състоят от една или повече NAND памети ( в зависимост от обема), контролер отговарящ за трансфера на информация от и към паметите, и интерфейс за комуникация.

Възстановяване на данни от USB флашMicroSD

Основни неизправности и способи за ремонт

Повреди от подобен тип се дължат на софтуерни грешки, некоректно изваждане по време на работа, спиране на тока, лоши контакти или вирусна атака. Носителят на данни е в работно състояние, открива се от компютър, фотоапарат или друго устройство, но операционната система изисква да бъде форматирано или вижда файловата система като RAW. Възстановяване на данни в такива случаи се извършва програмно с помощта на специализирани инструменти, а самото устройство остава в работоспособно състояние и годно за употреба. Към този тип се включват също и проблеми свързани с изтриване на файлове или форматиране.
Обикновено причината е в проблеми със захранващото напрежение, лош контакт или статично електричество, което води до повреда на различни електрически компоненти в носителя. Самото устройство няма видими външни поражения, но не се открива от компютър. В повечето случаи се поврежда контролера, но енерго-независимата флаш памет остава здрава, което дава възможност информацията от него да се възстанови. Процесът на възстановяване включва разглобяване на устройството, разпояване на наличните памети и изчитането им на специален програматор. Върху получените образи(dump) на паметите се прилага нужния алгоритъм за обработка в зависимост от типа на контролера, за да се получи информацията във вид на файлове и папки.
Към този вид проблеми може да причислим физически повреди от всякакъв тип: повреден корпус, счупен интерфейс, механично деформирани, заливани и др. При възстановяването на информация в следствие на подобни дефекти обикновено се подхожда индивидуално. За случаите където е възможно се подменят или поправят счупените елементи, нтерфейс или писти, а там където устройството е сериозно увредено се използва специален програматор за изчитането на флаш паметите. Върху получените образи(dump) на паметите се прилага нужния алгоритъм за обработка в зависимост от типа на контролера, за да се получи информацията във вид на файлове и папки.
Контролера е отговорен за получаване и предаване на информация между NAND флаш паметите и интерфейса. От него зависи до голяма степен надеждността и скоростта на обмен на информация. Когато той не функционира нормално устройството не може да бъде открито от системата или се открива се с нулев обем, а всеки опит за работа се появява съобщение за грешка. Процесът на възстановяване се извършва посредством разглобяване на устройството, разпояване на наличните памети и изчитането им на специален програматор. Върху получените образи(dump) на паметите се прилага нужния алгоритъм за обработка в зависимост от типа на контролера, за да се получи информацията във вид на файлове и папки.

В DataRecovery.BG предлагаме възстановяване на данни от USB флаш и карти памети независимо от дефекта и  причината на неговото възникване.